Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ivartalíntás

2009.07.27

 

Az ivartalanítás hatása
Ma már szerencsére egyre kevesebbeket kell hosszasan győzködni az ivartalanítás fontosságáról, hiszen a legtöbben elismerik ennek létjogosultságát és ésszerűségét a nemkívánatos, kóborlásra ítélt macskák szaporodásának megelőzésében. Az ivartalanítás elvégzésére magát első alkalommal elszánó gazdát leginkább két dolog aggasztja: maga a műtét és annak veszélyei, valamint az, hogy a beavatkozás milyen hatással lesz a macska viselkedésére. Attól tartanak, hogy elveszti harci kedvét és így más, nem ivartalanított macskákkal szemben hátrányos helyzetbe kerül. Ez az aggodalom nem indokolt, hiszen az ivartalanított és kasztrált macskákból álló kolóniák vizsgálata azt mutatta, hogy az ivartalanított és kasztrált egyedek nagyobb toleranciával viseltetnek a nem ivartalanított macskákkal szemben, ez utóbbiak viszont nem üldözik őket, mert nem számítanak vetélytársnak. Azon túl, hogy az ivarzással kapcsolatos viselkedés nem jelentkezik többé, az ivartalanítás alig okoz változást a nőstény macska viselkedésében. A hím kasztrálása ugyanakkor csökkenti a valószínűségét, hogy az állat fröcskölni fog, és vizeletének bűze is csökken. Kóborlási hajlama is kisebb lesz, továbbá nem verekszik más hímekkel az ivarzó nőstényért folyó harcban. További előnye, hogy a kasztrált hímek és az ivartalanított nőstények élettartama hosszabb, mint azoké a macskáké, amelyek a műtéten nem esnek át. Az ivartalanítás mindkét nem esetében annyiban érinti a macska viselkedését, hogy ?lélekben" serdülők, ifjú felnőttek maradnak. Vagyis a 6-10 hónapos korukra jellemző viselkedésformák fennmaradnak. Megmarad a játékos kedv, a más macskák közelségét jól tűrő, esetenként kifejezetten élvező hangulat, a gazdához való kötődés.

Mikor műtsék meg?
Általában 6 hónapos kor az az idő, amikor erre érdemes sort keríteni. A legtöbb macska 6 hónapos kora után hamarosan ivaréretté válhat, érdemes a műtétet még ez előtt elvégeztetni. Semmi nem indokolja azt a - ma még az állatorvosok széles körében elterjedt - nézetet, hogy nőstény macska ivartalanítását csak az első alom megszületése után kell elvégeztetni. Szükségtelen, hogy a tapasztalatlan gazda vesződjön az alom felnevelésével, a kölykök új gazdáinak felkutatásával, hiszen ez a legtöbb esetben megoldhatatlan feladat. Ráadásul és éppen ezért kénytelenek lázasan és valójában indokolatlanul kérni a problémákkal amúgy is agyonterhelt állatvédő szervezetek segítségét.

 

Ingyenes macsakivartalanító program PDF Nyomtatás E-mail

  Tekintve a magyarországi és főként a budapesti irreális méreteket öltött, kontrollálatlan macska-túlszaporulatot, ennek visszaszorítására a Bogáncs Állatorvosi Rendelő ingyenes kóbor- illetve gazdátlan macskaivartalanító programot hirdet.

  A program célja: a már fentebb említett szaporulat csökkentése, a macskák között igen gyakori fertőző betegségek visszaszorítása a közegészségügy és a közjó szolgálatában. A módszer a tengerentúlon már hosszú évek óta sikeresen muködik, alkalmazásával jelentosen sikerült visszaszorítani a nem kívánt szaporulatot. Magyarországon, egyedülálló módon, pozitív fogadtatásában bízva, elsoként a Bogáncs Állatorvosi Rendelo kezdeményezi.

 

 

 

 Érvek, tapasztalatok: bizonyára sokan ismernek környezetükben gazdátlan macskákat vagy népesebb populációkat, amelyek kertekben, elhagyatott területeken, stb. élnek. Egy részük házi kedvencből lett kóbor állat de a többségük már minden szem elől elrejtve látta meg a napvilágot. Ezek az állatok elidegenednek az emberektől, félénkek, visszahúzódóak, élettartamuk a házi kedvencekének kb. a 4/5-e, életminőségük siralmas. Betegség esetén orvosi segítségben nem részesülnek, alultápláltak, számos fertőző betegségi tizedeli meg őket, mint például:

  - Pánleukopénia: fertőző gyomor-, és bélgyulladás. Kialakulása gyors, legtöbbször halálos.
  - Macskanátha: a macskafélék orr-, légcsohurut vírusa. Közvetlen és közvetett módon is terjed.
  - Leukózis (FeLV): macskafélék leukózisa. A nyirokrendszer rákját okozza. Közvetlen érintkezéssel terjed. Súlyos, gyakran végzetes betegség.
  - FIV: macskafélék szerzett immunhiányos betegsége. Hasonló az ember AIDS-vírusához, de csak macskákat fertoz. Nyállal terjed, védooltás ellene nincs. Gyógyíthatatlan betegség.
  - FIP: macskafélék fertőző hashártyagyulladása. Elsősorban hasüregi fertőzést okoz, de megtámadhatja a májat, a vesét, a központ idegrendszert. Főleg három évesnél fiatalabb állatokra veszélyes.
  - Veszettség: ez a legveszélyesebb, állattól kapható betegség. Nagyon fertőző, a beteg állat nyálával terjed. Mindig halállal végződik.
  - Bőrgomba: emberre is átterjedő fertőzés. Fizikai érintkezéssel terjed. Tünetmentes, egészségesnek látszó macskák is terjeszthetik. A kisgyermekek fertőződhetnek meg a legkönnyebben.
  - Toxoplazmózis: emberre is átterjedő fertőzés. Terhes nőkre veszélyes, mivel magzati károsodást okozhat.

Több éves, az ember közelségét nem kereső kolóniákon végzett megfigyelések a következő számszerű adatokkal szolgának: az anyaállatok, a házi kedvencként tartott társaikkal ellentétben jóval hamarabb, már 4-6 hónaposan elkezdik az ivarzást. Évente átlagosan 2,1 almot hoznak a világra, ezek átlagosan 4,25 kölyköt számlálnak. A fiatal macskák 42%-a 2 éves kora előtt életét veszti betegségek és más tényezok jóvoltából, de szerencsésebb társaik várható élettartama is mindössze 3 év. Egy átlagos anyaállat rövid élete alatt 5,25 almot nevel fel, ez megközelítoleg 22,3 kölyköt jelent. Két éves korára nagyjából 12,9 fiatal macska marad életben, átlagosan hat nőstény és hét kandúr. Az idő előrehaladtával ez az arány még jobban a hím egyedek javára tolódik el (a kolónia tagjainak kb. 2/3-a kandúr) köszönhetően a nőstények szülés alatt bekövetkező magas halálozási arányának. A hat túlélő újra előről kezdi a kört, a maga egyenkénti 22 kölykével. Ilyen magas halálozási arányokat figyelembe véve, valamint drasztikusan alacsony élettartamukat tekintve is elmondható, hogy egyetlen anyaállat egy 12 éves ciklus alatt 3200 kölyök születéséért lehet felelos, amennyiben nincs emberi közbeavatkozás.

  Tény, hogy az ivartalanítással jelentosen csökkenthető a túlszaporulat és a fertőző betegségek (egyre nagyobb méreteket öltő, a házi kedvenceket is potenciálisan veszélyeztető) terjedése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ennek visszaszorítására elegendő a kandúrokon elvégezni az ivartalanítást.

  A program mükődése: a beszállított kandúrokat megvizsgáljuk, ivartalanítjuk, majd visszakerülnek oda, ahonnan beszállították őket, a következő megfontolásokból:

  - a felnőttek szocializáltan egyedek lévén nem keresik az ember közelségét, nehezen alkalmazkodnak, nem alkalmasak házi kedvencnek.
  - egy-egy kandúr eltávolítása a kolóniából még nem megoldás a problémára, hiszen ez csak egy esélyt ad egy másik egyed számára a megüresedett hely elfoglalására.
  - egy ivartalanított kandúrokból álló kolónia nem fog tovább szaporodni. Ismervén a macskák saját területéhez való ragaszkodását, az egészséges és ivartalanított kandúrok jelenléte elbátortalanítja és megakadályozza az újabb egyedek csatlakozását a csoporthoz.
  - az ivartalanított egyedek kevésbé harciasak, kevesebbet verekszenek, jobb szomszédságban élnek társaikkal, így a fertőző és a halálos kimenetelű betegségek jelentősen csökkenthetők.

  Ki vehet részt a programban? Bárki, aki vállalja, hogy az e sorsra jutott kandúrokat fellelési helyükről a Bogáncs Állatorvosi Rendelőbe szállítja és a beavatkozás után ugyanoda vissza is juttatja. Amennyiben nem rendelkezik megfelelo szállítóeszközzel, úgy letéti díj ellenében rendelkezésre bocsátunk egy befogó ketrecet.

Együttműködésükben és a program sikerességében bízva:

Bogáncs Állatorvosi Rendelő