Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sziámi cica

2009.07.27

Jellem: rendkívül rosszul tűri a magányt, mindenben részt vesz, érdeklődő, hangos, beszédes, követelődző. Könnyen megtanítható apportírozni.  

Testfelépítés: karcsú, kecses testfelépítés, légies csontozat, hosszú fej, farok, lábak és törzs jellemzi a fajtát. Kényeskedve jár, büszkén hordja ékalakú fejét hosszú nyakán. Közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak  hosszúak és karcsúak., a mancsok kecsesek és  oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.

 

Fej: a profil enyhén domború. ékalakú koponya. Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban.. 

 

Fülek: hatalmasak, széles alapúak, hegyesek.   

 

Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel.  A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Színük élénk, mély kék. 

 

Szőrzet: nagyon rövid, fényes, selymes és testhez símuló. Nincs aljszőrzet.

Színváltoztatok: a négy ősi szín: fóka, kék, csokoládé, lila, de még lehetséges vörös, krém, fahéj, valamint ezek cirmos és teknőc változatai. A jegyekben fehér folt nem fordulhat elő. Az idősebb macskáknál a testszín sötétedhet.

Hibák: a túl mélyen ülő, vagy kiálló szemek, kancsalság, bog, vagy megtöretés a farkon, sötét folt a hason, vagy a testen, fehér folt a testvégeken .